Kącik małego smakosza


kucharz_gif5



D R O D Z Y R O D Z I C E !



W NASZYM PRZEDSZKOLU ROZPOCZĄŁ SWOJĄ DZIAŁALNOŚĆ

„KĄCIK MAŁEGO SMAKOSZA”,


W KTÓRYM ZAMIESZCZANE SĄ RÓŻNE PRZEPISY KULINARNE PRZYNOSZONE PRZEZ CHĘTNYCH RODZICÓW. A MOŻE PAŃSTWO RÓWNIEŻ PRAGNĄ PODZIELIĆ SIĘ Z NAMI SWOIMI SPRAWDZONYMI RECEPTURAMI NA ULUBIONE POTRAWY?

JEŻELI TAK, TO BARDZO PROSIMY O PRZYNIESIENIE SWOICH PRZEPISÓW DO NASZEGO PRZEDSZKOLA.
NA PEWNO WSZYSTKIE ZAMIEŚCIMY W NASZYM „KULINARNYM KĄCIKU”,
A NIEKTÓRE Z NICH WYKORZYSTAMY DO UROZMAICENIA

PRZEDSZKOLNEGO JADŁOSPISU !!!

MAMY NADZIEJĘ, ŻE NOWE POTRAWY PRZYPADNĄ NASZYM PRZEDSZKOLACZKOM DO GUSTU I WYWOŁAJĄ UŚMIECH NA ICH ROZKOSZNYCH TWARZYCZKACH !

ZAPRASZAMY DO DOSTARCZANIA SWOICH PRZEPISÓW
PRZEZ CAŁY ROK SZKOLNY !


( DO NAUCZYCIELEK POSZCZEGÓLNYCH GRUP )



LICZĘ NA PAŃSTWA ZAANGAŻOWANIE
I „Z GÓRY” SERDECZNIE DZIĘKUJĘ !!!
IWONA ROMANOWSKA


ZAPRASZAMY WSZYSTKICH RODZICÓW DO WYPRÓBOWANIA PRZEPISÓW ZAMIESZCZANYCH W :
„KĄCIKU MAŁEGO SMAKOSZA”



PRZEPISY


fruit-div

„MAZANIEC”
ANI TYNIEWICKIEJ Z GRUPY„CYTRYNKI”


SKŁADNIKI:
• CIASTO BIAŁE:
6 białek
1,5 szk. mąki ziemniaczanej
1,5 szk. cukru
3/4 szk. oleju, 1 łyżka octu
• CIASTO CIEMNE:
6 żółtek + 2 całe jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
1/3 szk. oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• MASA ŚMIETANKOWA:
2 śmietany 30% duże
2 serki mascarpone
2 cukry waniliowe, 2 łyżki cukru pudru
2 śmietano – fixy


SPOSÓB WYKONANIA:
• Ciasto ciemne: białka ubić na sztywno. Dodać cukier i resztę składników. Na koniec dodać olej i wymieszać.
• Ciasto ciemne: jajka utrzeć z cukrem i dodać resztę składników.
• Na blaszkę wyłożyć masę białą, potem ciemną i znowu jasną. Widelcem zrobić esy-floresy. Piec ok 30 – 40 minut w 180oC.
• Wystudzić i przekroić nożem na trzy części. Śmietanę ubić na sztywno, dodać 2 cukry waniliowe, mascarpone i ubić.
• Na koniec dodać 2 śmietano – fixy i wymieszać. Placki przełożyć masą i wstawić do lodówki.


fruit-div

„KEKS Z BAKALIAMI”
WOJTKA SIENKIEWICZA Z GRUPY „CYTRYNKI”


SKŁADNIKI:
2 kostki margaryny
8 jajek
2 szk. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 łyżki gęstej śmietany
bakalie


SPOSÓB WYKONANIA:
• Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka.
• Następnie dodać mąkę, proszek, śmietanę a na koniec ubitą z białek pianę.
• Bakalie obtoczyć w mące krupczatce i dodać do ciasta.
• Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej.
• Piec ok 1 godziny w 180oC.


fruit-div

„BABKA WIELKANOCNA"
LAURY JAWOROWICZ Z GRUPY „CYTRYNKI”


SKŁADNIKI:
6 jaj
1,5 szk. cukru
¾ szk. oleju
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 łyżki octu



SPOSÓB WYKONANIA:
• Białka ubić z cukrem. Oddzielnie wymieszać żółtka z proszkiem i octem, następnie dodać do ubitej piany.
• Wsypać przemieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
• Na koniec dodać olej i wyciśnięty sok z połówki cytryny (można dodać opcjonalnie kilka kropli olejku cytrynowego).
• Ciasto wlać do formy na babkę (z „dziurką”).
• Pieczemy w 1700 C od 50 do 60 minut.
• Po ostygnięciu i wyciągnięciu z formy babkę polewamy lukrem (środek można przyozdobić bukszpanem).
• Lukier: cukier puder należy połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny. Lukier powinien być gęsty (ale nie za mocno!).



fruit-div



„BABKA AWARYJNA"
WOJTUSIA SIENKIEWICZA Z GRUPY „CYTRYNKI”


SKŁADNIKI:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


SPOSÓB WYKONANIA:
• Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na jednolitą masę.
• Dodać proszek do pieczenia, olej i mąkę.
• Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
• Ciasto podzielić na dwie części. Białą część wyłożyć na blachę, a do drugiej części dodać kakao i wyłożyć na środek.
• Piec około 50 minut w 1800 C.


fruit-div


„RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ"
MARCELKA ORZECHOWSKIEGO Z GRUPY „CYTRYNKI”


SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka
½ szklanki kaszy jaglanej
duża paczka wiórków kokosowych
1-2 łyżki miodu
1 łyżka masła
kropla aromatu migdałowego

SPOSÓB WYKONANIA:
• Kaszę jaglaną opłukać i sparzyć wodą. Ugotować w mleku (tak aby pochłonęła całe mleko).
• Następnie dodajemy masło, miód, aromat i 150g uprażonych wiórków kokosowych.
• Wszystkie składniki rozdrabniamy blenderem i z powstałej masy formujemy niewielkie kulki.
• Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych.

fruit-div

„CIASTO KINDER COUNTRY"
STASIA DROZDOWSKIEGO Z GRUPY „CYTRYNKI”


SKŁADNIKI:
350 ml śmietanki słodkiej 30%
250 g serka mascarpone
250 g herbatników
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch

SPOSÓB WYKONANIA:
• Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
• 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę.
• Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.
• W kąpieli wodnej roztopić mleczne czekolady i ostudzić.
• Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać aż wszystkie składniki się połączą.
• Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem i ułożyć na dnie herbatniki.
• Na herbatniki wylać jasną masę i na wierzch ponownie ułożyć herbatniki i wylać masę ciemną.
• Wierzch posypać resztą Kangusów i wstawić do lodówki na ok 2 godziny.


fruit-div


„CIASTECZKA PIERNIKOWE"
LAURY JAWOROWICZ Z GRUPY „CYTRYNKI”



SKŁADNIKI:
1 kg mąki
40 dag naturalnego lub sztucznego miodu
40 dag cukru pudru
1 kostka margaryny
2 całe jajka
2 łyżeczki sody
2 szczypty soli
2 opakowania przyprawy do pierników



SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Następnie wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra i foremkami wycinamy pierniczki. Pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.



fruit-div

[p align=center]„KOKOSOWE KNEDLE Z SEREM”
WOJTKA SIENKIEWICZA Z GRUPY "CYTRYNKI"
[/p]

SKŁADNIKI:
1kg ugotowanych ziemniaków
1 szk mąki pszennej, 2/3 szk mąki ziemniaczanej
1 jajko
8 dkg wiórków kokosowych
NADZIENIE:
50 dkg twarogu
1 cukier waniliowy
4 łyżki drobnego cukru
2 żółtka


SPOSÓB WYKONANIA:
Wiórki kokosowe rozdrabniamy za pomocą blendera.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe.
Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Nadzienie: do miski wrzucamy twaróg, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Wszystko mieszamy i wyrabiamy na gładką masę.
Ciasto na knedle dzielimy na części. Na dłoni formujemy niewielki „placuszek”, na środek wkładamy farsz i zawijamy w kuleczkę.
Gotujemy w osolonym wrzątku, aż kulki wypłyną na wierzch.


fruit-div

[p align=center]„BROKUŁOWY CHLEBEK”
RÓŻY BREJNAK Z GRUPY "BRZOSKWINKI"
[/p]

SKŁADNIKI:
1 średni brokuł
2 bułki ziarniste
5 jajek
150 g sera feta
3 łyżki śmietany
4 łyżki mąki
1 szczypta proszku do pieczenia
świeżo zmielony kolorowy pieprz
ok. 1 łyżeczki tymianku, 2 ząbki czosnku
sól morska, można dodać kilka czarnych oliwek


SPOSÓB WYKONANIA:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 1 minutę w osolonej wodzie. Wyjmujemy i studzimy.
Bułki kroimy w średnią, a ser w małą kostkę.
Do miski wbijamy jajka i lekko ubijamy. Dodajemy tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy śmietanę i mąkę. Miksujemy.
Do ciasta dodajemy brokuły, ser, oliwki, proszek do pieczenia i bułki. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy 50 - 60 minut w 180oC.


fruit-div

[p align=center]„CHLEB Z PESTKAMI”
DZIECI Z GRUPY „CYTRYNKI”
[/p]

SKŁADNIKI:
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ok. 1 litra ciepłej wody
„zakwas żytni” lub ¾ kostki świeżych drożdży
1kg mąki (można zmieszać 0.5 kg żytniej i 0.5 kg tortowej)
1 szkl. siemienia lnianego
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. pestek słonecznika



SPOSÓB WYKONANIA:
Do miski wlać zakwas (lub rozkruszyć drożdże), dodać sól, cukier i szklankę ciepłej wody - wymieszać łyżką i poczekać aż wszystkie składniki się połączą.
Następnie wsypać mąkę, dodać siemię lniane, płatki owsiane i pestki słonecznika i podlać resztą ciepłej wody.
Dokładnie wyrobić ciasto (ręcznie przez około 10 min). Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione należy je dość energicznie „oklepać” (aż będzie odchodzić od ręki).
Ciasto przełożyć do 2 delikatnie natłuszczonych oliwą „keksówek” (30cm). Wierzch ciasta wygładzić i wstawić do piekarnika.
Pieczemy około 70 minut w 170oC.



fruit-div

[p align=center]„ARABESKA"
KASI JAKIMIK
[/p]

SKŁADNIKI:
3 szk. mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy
gotowa masa makowa z puszki
dowolna polewa

MASA SEROWA: twaróg gotowy w wiaderku, 5 jaj, 0/5 szk. oleju, 2 budynie śmietankowe, 2 szk. mleka

SPOSÓB WYKONANIA:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto (można zamrozić). Następnie zetrzeć na tarce na dno formy.
2. Wyłożyć masę makową.
3. Przygotować masę serową: twaróg, żółtka, cukier, budyń, olej i cukier waniliowy zmiksować. Ubić pianę z białek i połączyć z masą. Zagotować mleko i gorące wlać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Wylać masę serową na masę makową i piec około godziny.
4. Ciasto należy wyjąć z formy po całkowitym wystygnięciu. Można udekorować dowolną polewą.

fruit-div

[p align=center]„KOLOROWE CIASTECZKA"
MAŁGOSI NETTER
[/p]

SKŁADNIKI:
2,5 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
¾ łyżeczki soli
1,5 kostki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
M&M’sy lub kolorowa posypka do dekoracji

LUKIER:
10-20 dag cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny (cukier ucieramy z sokiem z cytryny)

SPOSÓB WYKONANIA:
Za pomocą miksera łączymy mąkę, masło, sól, cukier i cukier waniliowy. Formujemy dwie kule i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy na stolnicy - na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor 10 – 15 minut. Gdy ciasteczka przestygną robimy lukier i zanim wystygnie na ciasteczkach ozdabiamy wybranymi dodatkami.

fruit-div

[p align=center]„CIASTO ANANASOWE"
MARYSI SZEHIDEWICZ
[/p]

SKŁADNIKI:
1 i 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego ok. 100g
1/2 szkl. oleju
250 g ananasa z puszki w kawałkach
szczypta soli

SPOSÓB WYKONANIA:
W misce wymieszać najpierw suche produkty. Następnie dodać jajka, olej i jogurt i całość miksować na wysokich obrotach ok. 3 minut. Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać kawałki odsączonego z zalewy ananasa. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C i piec ok. 40-50 minut. Po wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga: Ciasto można zrobić również z innymi owocami (np. brzoskwiniami, czy gruszkami z puszki).

fruit-div

[p align=center]„CIASTECZKA - MISIE ”
ANTOSIA CZAPKI
[/p]

SKŁADNIKI:
200g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 żółtko
¼ łyżeczki aromatu waniliowego
230g mąki
30g kakao
Lukier: 3 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki kakao, ok. 1-2 łyżeczki wody lub mleka

SPOSÓB WYKONANIA:
1. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zmięknie. Dodać cukier puder i dalej ucierać składniki przez około 3 minuty na kremową, jasną masę.
2. Dodać żółtko, aromat i dokładnie wymieszać.
3. Dodać mąkę (przez chwilę mieszać mikserem), a następnie rękoma zagnieść miękkie ciasto.
4. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Oba ciasta wstawić na około 2 godziny do lodówki.
5. Każde schłodzone ciasto krótko zagnieść, żeby trochę zmiękło i następnie (podsypując mąką) rozwałkować na dwa cienkie prostokąty. Z ciasta wycinać okręgi o śr. 6 cm i 3 cm. Uwaga! Na jeden duży okrąg przypadają dwa małe, z czego jeden cały na buzię, a drugi przepołowiony na uszy. Do jasnego ciasta dodajemy dwa ciemne okręgi a do ciemnego dwa jasne.
6. Duże okręgi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z małego przepołowionego okręgu robimy uszy, lekko dociskając do ciasta, a drugi mały kładziemy w całości, żeby stanowił buzię.
7. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 0C (na funkcji termoobieg) przez około 8 min. (proszę uważać, ponieważ ciasteczka bardzo szybko się pieką)

Lukier: Cukier puder utrzeć z odrobiną mleka (jeśli lukier będzie za rzadki dodać trochę cukru pudru, jeśli za gesty dodać jeszcze mleka). Przełożyć połowę do szprycy z cienką końcówką i ozdobić ciasteczka, robiąc jasnym lukrem oczka i na ciemnych buziach linię nosa i uśmiech. Do pozostałego lukru dodać kakao, przełożyć do szprycy i skończyć oczka, robiąc małą kropkę na jasnym lukrze oraz linię nosa i uśmiech na jasnych ciasteczkach.


fruit-div

[p align=center]„PYSZNE ROGALIKI”
KAMILKA JARMIŃSKIIEGO
[/p]


SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 kostki margaryny
1 kg mąki
130 g drożdży
13 łyżek mleka
5 łyżek cukru pudru
szczypta soli
marmolada, owoce
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, ciasto włożyć do foliowego woreczka, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię wyjąć je, podzielić na mniejsze części i rozwałkować na kształt koła. Placek podzielić na osiem trójkątów i na każdy położyć odrobinę marmolady (lub owoce). Uformować rogaliki, układać na blasze (na papierze do pieczenia). Piec w temperaturze 180o C na złoty kolor. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.


fruit-div
[p align=center]„BABECZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ ”
SZYYMONKA NOWAKOWSKIEGO [/p]

SKŁADNIKI:
40 dag mąki
15 dag cukru pudru
250 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
2 op. śmietanki 30%
kakao do posypania
wiśnie kandyzowane
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę, cukier puder i masło należy posiekać w misce. Dodać żółtka i łyżkę śmietany – szybko zagnieść wszystkie składniki. Uformować z ciasta kulę i schłodzić w lodówce ok. 1 h. Następnie ciasto cienko rozwałkować i wyklejać nim foremki do babeczek. Dokładnie docisnąć ciasto do brzegów foremek i ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC na złoty kolor. (Najlepiej upiec je dzień wcześniej – wtedy będą bardziej kruche.)
Ubić śmietanę 30% na sztywno, przełożyć do szprycy i napełnić babeczki. Gotowe babeczki posypać kakao i udekorować wisienką.


fruit-div
[p align=center]„BUŁECZKI DROŻDZOWE”
KAMILKA JARMIŃSKIIEGO [/p]
SKŁADNIKI:
500 g mąki
50 g drożdży
około 1 szk. ciepłego mleka
100 g cukru
1 opak. cukru waniliowego
3 żółtka
100 g masła lub margaryny
dżem

SPOSÓB WYKONANIA:
Wsypać mąkę do dużej miski. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki, odrobiną ciepłego mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć mikserem na jednolitą masę. Następnie należy stopić i ostudzić masło. Na mąkę wylać drożdże, żółtka z cukrem oraz część mleka. Wyrabiać ciasto, podlewając ciepłym mlekiem. Na koniec dodać masło. Zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Formować niewielkie bułeczki i nadziewać dżemem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze – 180oC. Z jednej porcji wychodzi – 25 bułeczek.

fruit-div
[p align=center]„CIASTO ORZECHOWE ”
JULCI ZAJĄCZKOWSKIEJ [/p]
SKŁADNIKI:
4 jajka
0,5 szk. oleju
1 szk. cukru
4 duże jabłka
2 szk. mąki
1 szk. orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
cukier waniliowy

SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka miksujemy z cukrem dodając stopniowo olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, a na koniec pokrojone w kostkę jabłka i rozdrobnione orzechy. Pieczemy 50 minut w 160oC.
fruit-div
[p align=center]„CIASTO FIGOWE”
MAJKI SZYMBORSKIEJ Z GRUPY IV[/p]
SKŁADNIKI:
30 dag mąki ( 15 dag krupczatki i 15 dag pszennej )
20 dag margaryny
3 żółtka ugotowane na twardo ( przetarte przez sito )
odrobina zapachu arakowego

SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto włożyć na 1h do lodówki. Po upływie w/w czasu rozwałkować i ułożyć na (standardowej) prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180oC do zarumienienia.

MASA:
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować w wodzie ok. 2,5 godz. Po ugotowaniu puszkę ostrożnie otworzyć i całą zawartość wymieszać z pokrojonymi figami i orzechami (np. laskowymi, włoskimi). Następnie tak sporządzoną masę wyłożyć na upieczony placek. Odczekać, aż masa ostygnie i włożyć do lodówki (żeby lepiej się kroiło).
fruit-div
[p align=center]„RURKI Z MARMOLADĄ”
SZYMONKA NOWAKOWSKIEGO [/p]
SKŁADNIKI:
kostka margaryny
1 szklanka gęstej śmietany
3 szklanki mąki
50 dag marmolady gęstej konfitury
cukier puder

SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę przesiać, dodać margarynę ( w kawałkach ) i posiekać. Dolewając śmietanę wyrobić ręką ciasto. Następnie rozwałkować cienkie placki i pokroić na małe kwadraty. Na brzegu układać paski marmolady . Zwinąć rurki. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC na złoty kolor ( ok. 20 min. z każdej strony ). Po upieczeniu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
fruit-div
[p align=center]„KRÓWKA BABCI MADZI”
ANULKI JURCZUK
Z GRUPY „KROPELKI”
[/p]SKŁADNIKI:
Ciasto:
5 jaj
1 szklanka mąki
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki. Piec około 1 godziny.
l45oc9
„Sezamek”:
¾ kostki masła lub margaryny
3 łyżki mleka
O,5 szklanki cukru
Podane składniki zagotować, dodać 40 dag pestek ze słonecznika. Blachę, w której piekło się ciasto wyłożyć papierem, wylać masę sezamową i upiec na lekko brązowy kolor. Zostawić w blasze, by całkowicie ostygło i zrobiło się twarde ( gdyż inaczej będzie się kruszyć ) - najlepiej upiec sezamek dzień wcześniej.
Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka słodzonego typu „krówka”
( masło utrzeć z krówką )

Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć połowę kremu, sezamek, drugą połowę kremu i ciasto. Polać czekoladą.
SMACZNEGO!!!
fruit-div
[p align=center]„BABECZKI Z MALINAMI”
ANTOSIA CZAPKI [/p]SKŁADNIKI:
225 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej posiekanej czekolady ( lub czekoladowych groszków )
2 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
80 g brązowego cukru
60 g białego cukru
80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 szklanki malin ( mogą być mrożone )

W jednym naczyniu należy wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukry. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń i wymieszać do połączenia wszystkich składników. Dodać maliny i groszki czekoladowe.
Formę do muffinek wyłożyć „papilotkami” i zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut ( lub dłużej z malinami mrożonymi ).
SMACZNEGO!!!
fruit-div
[p align=center]„CIASTECZKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE”
NIKONKA WAŁAMANIUK [/p]SKŁADNIKI:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
115 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka olejku waniliowego
200 g wiórków kokosowych
0,5 szklanki posiekanych migdałów lub innych bakalii

Mleko skondensowane zagrzać w garnuszku razem z czekoladą, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Układać na blasze małe „kopczyki” i piec 10 minut w temperaturze 180o C. Szybko zdejmować z blachy i studzić na kratce.

fruit-div
[p align=center]„CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI”
PANI MAGDY ŁUCKIEWICZ [/p]

SKŁADNIKI:
• 500 g płatków owsianych górskich
• 2 jajka
• 200 g masła
• 100 g cukru trzcinowego
• garść rodzynek
• garść orzechów włoskich
• garść migdałów
• 3 łyżki wiórków kokosowych

SPOSÓB WYKONANIA:
1.W rondelku roztopić masło, wsypać płatki owsiane i smażyć przez około 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do przestygnięcia.
2.Dodać cukier, bakalie i posiekane orzechy.
3.Roztrzepać jajka i dobrze wymieszać z resztą składników.
4.Formować małe kulki, od czasu do czasu maczając dłoń w zimnej wodzie, co ułatwi kształtowanie ciasteczek.
5.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
6.Układać ciasteczka na blaszce (nie trzeba jej dodatkowo natłuszczać) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
7.Piec przez 15 minut.
zamiennik
Do ciasteczek można dodać odrobinę kakao, cynamonu, lub ekstraktu z wanilii. Można zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go miodem.

fruit-div
[p align=center]„PRZEKŁADANIEC”
GABRYSI SZCZĘSNOWICZ [/p]

SKŁADNIKI:
8 paczek herbatników
2 galaretki agrestowe
10 jabłek
0,5 kg sera mielonego
0,5 szk. cukru
1 mała żelatyna
herbatniki

SPOSÓB WYKONANIA:
Jabłka – obrać, pokroić w plastry i rozgotować na papkę. Następnie wsypać galaretkę i gotować do rozpuszczenia.
Żelatynę rozpuścić w mleku, dodać cukier ( też rozpuścić ). Na koniec dodać ser.
Układać warstwami w tortownicy: ciastka, gorąca masę jabłkową, ciastka, ser, ciastka, masa jabłkowa, ciastka , polewa.

fruit-div
[p align=center]„TROPIKALNE CIASTO CZEKOLADOWE”
NIKONKA WAŁAMANIUK [p]

SKŁADNIKI:
220 g ( 4 krążki ) ananasów z puszki
75 g serka kremowego naturalnego
200 g maki pszennej
125 g cukru + 75 g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g masła
40 g kakao
2 duże jajka
2 łyżki syropu z puszki ( lub likieru kokosowego malibu )

SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krążki ananasów i serek kremowy zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować do ich połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozdzielić równo na dwie formy i wyrównać. Piec w temperaturze 175 °C przez około 20-25 minut. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i odstawać od brzegów formy. Przestudzić!

MASA KOKOSOWA:
2 białka, 100 g drobnego cukru do wypieków, 4 łyżki płynnego miodu, szczypta soli, 2 łyżki ekstraktu kokosowego ( lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego), 40 g wiórków kokosowych

SPOSÓB WYKONANIA:
W miseczce nad parującą wodą umieścić białka, cukier, miód i sól. Ubijać mikserem ręcznym aż masa zgęstnieje, będzie biała, błyszcząca i sztywna. Zajmuje to około 5 minut). Ubitą masę zdjąć z palnika i dodać ekstrakt kokosowy.
Wystudzone blaty ciasta przełożyć masą kokosową ( 1/3 jej ilości ). Pozostałą masą pokryć wierzch i boki ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi.

fruit-div
[p align=center]„ROGALIKI DROŻDŻOWE”
MARYSI SZEHIDEWICZ [/p]

SKŁADNIKI:
1 kilogram mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
100 g drożdży
7 łyżeczek cukru
szczypta soli
marmolada ( czekolada lub budyń )

SPOSÓB WYKONANIA:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka. Resztę mleka zagotować z tłuszczem, po czym zalać nim przesianą mąkę połączoną z cukrem. Ostudzić. Następnie dodać rozpuszczone w mleku drożdże, 2 jajka i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i pociąć na trójkąty. Każdy z nich posmarować wybranym nadzieniem ( marmoladą, czekoladą, budyniem, itp.), po czym zwinąć, zaczynając od dłuższego brzegu. Pozostawić do wyrośnięcia. Rogaliki piec 15-20 min w temp. 180 – 200 oC na złoty kolor.

fruit-div
[p align=center]„SERNIK KOKOSOWY”
SEBASTIANA KOZŁOWSKIEGO [/p]

SKŁADNIKI:
CIASTO:
25 dag przesianej mąki
10 dag cukru pudru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
75 dag białego sera ( dwukrotnie mielonego )
10 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1/2 kostki masła ( roztopionego i ostudzonego )
3 żółtka + 1 jajko
1,5 szklanki zimnego mleka ( przegotowanego)
KOKOSOWA PIERZYNKA:
3 białka
3 łyżki cukru pudru
15 dag wiórków kokosowych

SPOSÓB WYKONANIA:
Z wszystkich składników zagnieść ciasto i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. MASA: Zmiksować cukier, jajko, żółtka, masło i cukier waniliowy. Następnie dodać budyń i wymieszać. Dodawać porcjami ser a potem wlać mleko. Rzadką masę wylać na ciasto. Piec około 45 minut w temp. 180oC. PIERZYNKA: Białka ubić z cukrem, dodać wiórki. Posmarować masą ciepły sernik i włożyć do piekarnika na 10 minut.

fruit-div
[p align=center]„SKUBANIEC”
SEBASTIANA KOZŁOWSKIEGO [/p]

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki
30 dag masła
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 kg dowolnych owoców ( truskawek, wiśni, rabarbaru, jagód, jabłek, itp.)


SPOSÓB WYKONANIA:
KRUCHE CIASTO: szerokim nożem posiekać mąkę z zimnym masłem, zagnieść z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować i wyłożyć tortownicę lub blachę. Na cieście ułożyć owoce. Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść. Z ciemnego cista należy skubać niewielkie kawałki i posypać nimi owoce.
Z białek i cukru kryształu ubić bardzo sztywną pianę i wyłożyć ją na ciemne ciasto. Z pozostałego jasnego, ciasta skubać niewielkie kawałeczki i posypać nimi pianę. Piec 40 minut w temperaturze 160 – 170oC.

fruit-div
[p align=center]„ORZECHY Z NADZIENIEM”
MARYSI LESZCZYŃSKIEJ [/p]

SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki
1 margaryna
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka gęstej śmietany
½ łyżeczki sody
sól do smaku
MASA:
1,5 szklanki cukru
½ szklanki wody
1 margaryna
2 łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku


SPOSÓB WYKONANIA:

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Następnie z wszystkich składników wyrobić ciasto i upiec w specjalnej „gofrownicy” połówki orzeszków. MASA: Cukier, wodę, margarynę i kakao zagotować i dodać 2 szklanki mleka w proszku. Gęstą masą nadziewać połówki orzeszków i sklejać ze sobą.

fruit-div
[p align=center]„CIASTECZKA MAŚLANE”
SZYMONKA NOWAKOWSKIEGO [/p]


SKŁADNIKI:
• 2, 1/2 szkl. mąki
• 3/4 szkl. cukru
• 2 cukry waniliowe (pojedyncze)
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 żółtka (ugotowane i starte na drobnej tarce)
• 1 kostka masła
• 1 całe jajko
• można dodać 1 opakowanie migdałów mielonych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych produktów zagnieść ciasto i odstawić na około jedną godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać dowolnymi foremkami małe ciasteczka. Piec do zarumienienia w nagrzanym do 180o – 200o C w piekarniku.

fruit-div
[p align=center]„CIASTO MARCHEWKOWE”
WYKONANE PRZEZ PANIĄ IWONKĘ [/p]



SKŁADNIKI:
• 5 jajek
• 1,5 szk. cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka sody
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szk. oleju roślinnego
• 2 szk. mąki pszennej
• 2 szk. marchewki ( startej na tarce )

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piekarnik rozgrzać do 180o C. Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem ( aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy ). Cały czas miksując dodawać małymi porcjami olej oraz mąkę. Na koniec ciasto połączyć z marchewką. Następnie całą masę wyłożyć do lekko natłuszczonej foremki ( uwaga – ciasto podczas pieczenia znaczne podwoi swoją objętość! ). Piec ok. 50 minut.

fruit-div
[p align=center]„KRUCHY PLACEK Z GALARETKĄ I MORELAMI”
MAJKI SZYMBORSKIEJ [/p]

SKŁADNIKI:
30 dag mąki ( 15 dag krupczatki i 15 dag pszennej )
20 dag margaryny
3 żółtka ugotowane na twardo ( przetarte przez sito )
odrobina zapachu arakowego

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto włożyć na 1h do lodówki. Po upływie w/w czasu rozwałkować i ułożyć na (standardowej) prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180oC do zarumienienia.

GÓRA CIASTA:
1 dżem morelowy
2 galaretki morelowe
200 dag suszonych moreli

Na upieczone, ostudzone ciasto wyłożyć i rozsmarować dżem. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i zaczekać aż zacznie tężeć. Następnie dosypać do niej pokrojone morele i zalać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

fruit-div

Przedszkolowo.pl logo