„Nie ma śmieci – są surowce”

Dnia 15 września dzieci z „Brzoskwiniowego Raju” po raz kolejny uczestniczyły w międzynarodowej akcji związanej z promocją ochrony środowiska - „Sprzątanie Świata” pod hasłem „Nie ma śmieci – są surowce”, której organizatorem jest Fundacja Nasza Ziemia. Celem tegorocznej edycji jest zmiana postrzegania odpadów jako „śmieci”, czyli czegoś niepotrzebnego, co powinno wylądować na wysypisku. Rzeczy, często uważane za niepotrzebne, w rzeczywistości mogą stać się wartościowymi surowcami, które po przetworzeniu mogą zostać użyte do produkcji różnych wartościowych przedmiotów.
To właśnie w piątek nasze dzielne przedszkolaki zaopatrzone w worki na śmieci oraz jednorazowe rękawice wyruszyły w okolice przedszkola oraz do Lasu Solnickiego. Wszystkie grupy pracowały z ogromnym zapałem, zbierając to - co niestety mieszkańcy osiedla pozostawili. Poprzez coroczny udział w „Sprzątaniu Świata” dzieci dowiadują się jak chronić środowisko, czy też jak segregować śmieci. Swoją postawą uświadamiają nam wszystkim a zwłaszcza rodzicom i sąsiadom jaką rolę może odegrać w tworzeniu i funkcjonowaniu systemów gospodarowania odpadami każdy z nas.
Miejmy nadzieję, że z roku na rok takie akcje będą coraz mniej potrzebne!
Relacja 2017-09-17, 12:15 | autor: Magdalena Łuckiewicz